Aretia

Wie zijn wij

Wij zijn Kitty Nooy, Eloy Weterings en Tycho Prins. Samen vormen wij Aretia. Aretia geeft leiders kennis, inzicht en de instrumenten om ethisch leiderschap toe te passen. Alleen met goede leiders heb je een goede organisatie en een gezond werkklimaat.

Kitty Nooy

Kitty Nooy bouwde een brede carrière op waarbij ze vaak een leiderschaps- of bestuursfunctie vervulde, zo was zij hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie. Zij bracht organisaties verder, door haar kennis en ervaring van leiderschap en integriteit te delen. Organisaties kenden de weg naar haar als het aankwam op hulp, inzichten en het stellen van lastige vragen rond leiderschap en ethiek. Aretia ontvouwde zich als vanzelf. Het begon met het ondersteunen en adviseren van Tycho Prins, vervolgens kwamen daar meer trainingen bij kijken en inmiddels zet zij zich volledig in als trainer voor Aretia.

Eloy Weterings​

Eloy Weterings is de doorgewinterde trainer van Aretia. Hij studeerde filosofie in Nijmegen en begon met het geven van trainingen op het gebied van integriteit. Het trainen in ethiek en integriteit werd zijn tweede natuur. Eloy traint al meer dan tien jaar binnen kleine en grotere organisaties in hoe lastige vraagstukken aan te pakken. Hij voelt zich als een vis in het water bij gemeentes, provincies en andere overheidsorganisaties. Eloy traint mensen niet alleen op ethisch vlak. Sinds zijn zeventiende beoefent hij aikido en is hij erkend leraar in deze krijgsdiscipline, waar filosofie een belangrijk onderdeel van is.

Tycho Prins

Het was logisch dat Tycho Prins, die opgroeide in een juristengezin, rechten ging studeren. Hij voegde daar uit grote interesse nog een studie filosofie aan toe. Voor hem draait het om het plezier van het uitdenken, doordenken en begrijpen. Het bleek het begin van een hobby die uit de hand zou lopen, want daar kwam een bedrijf uit voort: Aretia. Naast het geven van trainingen kan je Tycho ’s nachts wakker maken om ethisch leiderschap uit te diepen én zo concreet mogelijk te maken. Dit ethisch kader brengt hij op heldere wijze over in zijn trainingen.

Hoe het begon

Aretia bestaat sinds maart 2022, toen Kitty, Eloy en Tycho hun ervaring op het gebied van leiderschap en ethiek bundelden. Samen helpen zij organisaties het juiste te doen, ook als dat niet de makkelijkste weg is.

Kitty Nooy werkte in organisaties waar het aan ethisch leiderschap ontbrak. Dit was de belangrijkste aanleiding om bedrijven en organisaties hierin mee te nemen en te trainen. Aretia ontstond toen Kitty Nooy, die met haar eigen bedrijf coaching en advies verzorgde, met twee filosofen ging samenwerken. 

Tycho Prins werkte met Kitty Nooy de ethische kant van de training verder uit en vanaf dat punt ging de samenwerking als vanzelf door. Tycho ontdekte dat hij op deze manier anderen concreet met ethiek kon helpen en van filosofie niet alleen een studie en hobby, maar ook werk kon maken.

Eloy was al langere tijd op zoek naar een manier om zijn achtergrond in de ethiek en zijn ervaring in het trainen van leidinggevenden verder te combineren. In een gesprek met Kitty en Tycho wist Eloy dat hij met hen dit doel zou bereiken. De ethische kennis van Eloy en Tycho en de ervaring vanuit de achtergrond van Kitty bleek een mooie basis voor een samenwerking te vormen.  

Cases

Wanneer schakel ik als opdrachtgever of organisatie Aretia in? Als er op het ethische vlak vragen zijn of een organisatie hier graag aandacht voor wil. Is er bijvoorbeeld behoefte om van elkaar te leren in wat er goed gaat en juist beter kan? Het kan ook zijn dat het op ethisch vlak schuurt. Heb je de moed niet om een manager aan te spreken? Zijn collega’s de dupe van de macht van een leidinggevende? Lukt het niet om ethisch te handelen en wil je dit als organisatie versterken en borgen?

Het zijn allemaal heldere voorbeelden waar je na een training van Aretia mee aan de slag kan. Neem één van de volgende situaties.

Naast de workshops en masterclasses is Aretia ook inzetbaar voor lezingen over ethisch leiderschap. De moed om de waarheid te spreken kan hier een belangrijke invalshoek zijn.  

Mijn voorganger heeft een medewerker moeten ontslaan. Ik merk dat dit nog steeds een onveilig gevoel geeft bij sommige medewerkers. Op welke manier kan ik dit gevoel als leider wegnemen?

Als leider hoor ik vaak foute grappen op een afdeling waar ik regelmatig kom. Niemand doet er iets aan, maar het is overduidelijk dat hier medewerkers onder lijden.

Ik denk dat ik het als leider goed doe, maar ik heb nog geen duidelijk kader van ethisch leiderschap of eenvoudige instrumenten om dit leiderschap te versterken en borgen.

In mijn team spreken mijn medewerkers elkaar en mij constructief aan. Hoe breng ik dit verder in de rest van de organisatie?

Binnen mijn team komt een vacature vrij en mijn leidinggevende is van plan om deze intern op te vullen. Personeelszaken is het hier niet mee eens en ik deel die mening. De interne kandidaat is namelijk niet het meest geschikt. Hoe pak ik dit aan?

Het oeverloos en eindeloos vergaderen breekt iedereen op binnen onze organisatie, want het kost belachelijk veel tijd. Alleen niemand durft dit te bespreken met de dominante voorzitter van het MT. Ik ook niet, want ik wil graag verder binnen deze organisatie. Hoe los ik dit op?